söndag 3 augusti 2014

Feber i blodet


Feber i blodet
av Margit Sandemo

Hetta, åska och regnskurar idag. Bra att det var uppehåll när jag var iväg på skattjakt som mina brorsbarn hade ordnat. Dåligt att jag blev av med både internet och tv-mottagning en bra stund. Men att läsa Sagan om Isfolket är självklart svaret på alla såna problem. Fast inte den här bokenutan en senare. Jag ligger långt efter med bloggandet.

Den här boken handlar om Villemo och Dominic och deras kärlekssaga. Efter en del dramatik har de kommit fram till att det ska bli de två. Men detta sätter Isfolkets äldre generationer stopp för. Två isfolksättlingar får inte gifta sig och skaffa barn tillsammans. Förra gången det hände blev det katastrof. Barnet som föddes då fick allt det värsta av Isfolkets förbannelse. De fysiska missbildningarna som sliter sönder modern vid förlossning, och ondskan som förde med sig enorma lidanden för hela familjen. Det får inte hända igen.

Nu är ju Villemo och Dominic av olika nationaliteter, och träffas därför sällan. Men när de för en gångs skull gör det, på ett bröllop i Danmark, inser Villemo att hon inte tänker släppa iväg Dominic. Så när han ger sig av följer hon efter. Ensam och förklädd. Över Öresund precis vid ett krigsutbrott. Genom snapphaneland.

Jag har alltid tyckt att Villemos resa påminner mycket om Sols resa i "Avgrunden". Det är ungefär samma geografiska område de rör sig i. Men Sol är rastlös och självförbrännande och vet inte själv vad det är hon letar efter, medan Villemo har ett väldigt tydligt mål. Det är bara det att föräldrar som vill hennes bästa (samt ett krig) har kommit i vägen. Man får väl också säga att både Sol och Villemo utforskar sina övernaturliga krafter under färden, vilket ju är viktigt för berättelsens fortsättning. Villemo behöver ha den här boken på sig för att komma underfund med vad hennes tidigare ganska vaga förmågor egentligen innebär.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar